welkomhaptotherapiewie ben ikvoor wiekostencontact
haptotherapie


Gevoelens en emoties zijn voelbaar in het lichaam. Door de drukte van het huidige leven hebben we de neiging om voorbij te gaan aan wat ons lichaam ons vertelt of laat voelen. Vaak negeren we de signalen, omdat we geleerd hebben vooral naar ons verstand te luisteren. Als kind al leren we om bepaalde gevoelens weg te stoppen: ‘Stel je niet aan’ en ‘Laat je niet kennen’. Hierdoor raken we het contact met ons lichaam en onze gevoelens kwijt. Ze blijven dan onopgemerkt of worden makkelijk genegeerd, zeker als ze lastig of pijnlijk zijn. Zo kan ‘in je hoofd leven’ en niet(s) voelen een gewoonte zijn geworden. 

Toch laten gevoelens zich niet wegstoppen. Op een diepere laag werken ze in ons door. Dat kan leiden tot onvrede, somberheid en een gebrek aan energie. Op den duur kunnen lichamelijke en psychische klachten het gevolg zijn.
   
Haptotherapie is de therapeutische vorm van haptonomie. ‘Hapsis’ betekent ‘gevoel, tast’. Dit kan letterlijk zijn: voelen, aanraken, maar ook figuurlijk: beleven, ervaren. 
 
Haptotherapie is een aanvulling op fysio- en psychotherapie, omdat deze niet alleen een deel, maar de hele mens - lichaam, ziel en geest -benadert. Fysiotherapie gaat uit van het lichaam. Psychotherapie is gericht op de geest en probeert door middel van gesprek veranderingen in denken en handelen te bewerkstelligen. Haptotherapie maakt gebruik van gesprek, aanraking en oefeningen. Door hierbij aandacht te besteden aan het gevoel kan er inzicht en beweging in denken en handelen ontstaan. 

Met deze therapie kun je onderzoeken hoe je met jezelf en je problemen omgaat om vervolgens je balans te herstellen. Je leert luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft. Door inzicht en ervaring leer je beter om te gaan met spanningen, pijn, verdriet en stress. Haptotherapie helpt je meer bewust te worden van jouw beleving van je zelf, jouw eigenheid, je gevoelens en de manier waarop je in je leven staat. 
 
Als haptotherapeut begeleid ik je in dat proces, waarin je leert luisteren naar je lichaam, gevoel en emoties. Je gaat voelen waar jouw grenzen liggen en hoe fijn het is om daar trouw aan te zijn. Je ervaart hoeveel ruimte je nodig hebt om helemaal jezelf te kunnen zijn.
 
Het gevolg daarvan is dat je beter voor jezelf kunt zorgen, minder twijfelt bij het maken van keuzes en veranderingen aandurft. Je kunt je kwaliteiten beter benutten en beter omgaan met je spanningen, waardoor lichamelijke en psychische klachten verminderen of helemaal verdwijnen.
 

 


Movaere, praktijk voor haptotherapie, Jacob Catsstraat 21a, 1215 EW Hilversum, 06 15 900 134